Eigen Baas - 'Waarom ben ik niet veel eerder voor mezelf begonnen?'

Social Business

Eigen Baas - 'Waarom ben ik niet veel eerder voor mezelf begonnen?'

Voor haar: een weiland vol koeien, je kunt ze bijna aanraken.

Achter haar: het IJ, je kunt het water ruiken en horen.

Boven: een ziek kind op bed, hij krijgt straks een kopje thee.

Op tafel: een Macbook vol met opdrachten van grote bedrijven.

Roos van Vugt maakt een vliegende start met haar bedrijf Merkwerker.

Door Erwin Witteveen (interview voor het blad 'Eigen Baas')

 

Twintig jaar in loondienst, met mooie vaste banen. Waarom gooide je het roer om?

"Ik had het al zo vaak te horen gekregen: 'Roos, waarom begin je niet voor jezelf?' Maar ik was daar nooit mee bezig. Waarom zou ik? Ik had het toch goed!? Mooie baan, goed salaris, gelukkig gezin. Waarom zou je dan veranderen en in iets onzekers stappen? Er schuilt ook een conventioneel meisje in mij. Ik had een trigger nodig om voor mezelf te beginnen. Die trigger kan iets positiefs zijn, bijvoorbeeld het verwezenlijken van een droom. Maar die trigger kan ook iets negatiefs zijn. Bij mij was dat helaas het geval. Onze oudste zoon werd ziek. Mijn wereld stond op zijn kop. Een van ons moest meer thuis zijn. Korter werken was een optie. Maar ook als parttimer heb je je te schikken naar de agenda's van collega's. Een eigen bedrijf en vanuit huis werken op je eigen tijden, werd de meest logische oplossing."

"Op een bierviltje maakte ik wat sommen. Eenmaal volgekrabbeld, zag dat viltje er rooskleurig uit. Oké, ik miste allerlei potjes die een werknemer heeft. En ook de leaseauto zou ik moeten inleveren. Maar onder de streep hield ik meer over. Daarvan kon ik mijn eigen potjes creëren en zelf een auto kopen. Let's start!"

Een bierviltje is nog geen bedrijf

"Nee, maar ik kreeg wel heel veel energie van dat viltje. Binnen een paar dagen had ik een passende bedrijfsnaam – Merkwerker- een logo en een url. Ik weet wel dat het dáár niet om draait. Als dienstverlener ben je zélf het product en niet je logo. Maar symbolisch had het een grote waarde voor mij. Het maakte mijn plannen tastbaar. Mijn toenmalige werkgever reageerde heel positief. We zouden nog steeds een professionele band houden, ook al was ik dan niet meer in loondienst. De enige domper in die opstarttijd was toen ik me bij de Kamer van Koophandel meldde. Ik liep euforisch dat gebouw binnen. Hey, ik word ondernemer! Ik ga iets moois beginnen. Dit is een feestdag voor mij. Maar de KvK doet daar dus helemaal niets mee. Iemand gaf me een pak vol formulieren en een oerwoud aan regeltjes. And that was it. De truttigheid spatte er vanaf. Een gemiste kans vind ik. Waarom worden starters niet ontvangen met champagne, om te proosten op succesvol ondernemerschap?”

Wat doet Merkwerker?

"Ik heb een uitgesproken visie over hoe bedrijven hun imago kunnen versterken met behulp van social media. De reputatie van een bedrijf is de optelsom van al hun eigen medewerkers. Laat hen dan ook actief zijn op o.a. Twitter en LinkedIn. Dat ga ik niet voor hen doen, en de communicatieafdeling moet dat al helemaal niet voor hen doen. Ze moeten het zélf doen. Mijn werk is dat ik bedrijven help om dat proces in gang te zetten. Mijn opdrachten zijn afgebakend. Het is niet de bedoeling dat mijn klanten afhankelijk van me worden."

Wat verraste jou die eerste 8 maanden?

Dat er zoveel werk is. Het werk ligt op straat. Dat velen je willen helpen. Ze gunnen het je. Als ondernemer breng je ook frisse energie in het bedrijf van je klant. Opdrachtgevers gaan nu anders met mij om, dan voorheen. Informeler. Zij zijn ook vaak ondernemer. Dat schept een band. Ik krijg als starter veel goede tips van hen. Ik ben ook verbaasd dat ik nu veel meer netto werktijd beschikbaar heb. Dat eindeloze vergaderen en dat oeverloze mailen kostte vroeger wel erg veel tijd.”

Ik kan mijn eigen werktijden kiezen, mijn eigen klanten en projecten kiezen. Waarom ben ik niet veel eerder voor mezelf begonnen?” 

Wat leerde je?

Als werknemer heb je heel veel hulptroepen. Computer stuk, dan bel je IT en het wordt gefixed. Nu moet ik naar de Applestore. De kunst is om nu ook hulptroepen te organiseren. Doe niet alles alleen! Vooral niet de dingen waar je niet goed in bent.”
“Collega's zijn ook een warm bad. Ze inspireren je, ze houden je aan de gang, je kunt er stoom bij afblazen. Als zelfstandige moet je daar een alternatief voor vinden. Kom uit je hok! Dwing jezelf er toe om een beroepsmatig sociaal netwerk te scheppen. Ik noem dat semi-vrienden. Je komt niet op elkaars verjaardag, maar je knuffelt elkaar wel.”

 

 

Eén reactie

Reactie van Esther vd berg koeman

Beste Roos,

Leuk interview heel spontaan. Vooral de woordspelling rooskleurig

Groetjes uit Noordwijk

Esther

Reactie formulier